Липса на зимни гуми и несъобразяване на скоростта с атмосферните условия, са най-честите причини за тежки катастрофи. Често причина за инцидентите, особено по празниците е и шофирането в нетрезво състояние.

Предварителната подготовка на автомобила може да предотврати тежки ПТП-та през зимата. Колата задължително трябва да е в добро техническо състояние.

От първи ноември водачите са задължени да подменят гумите си с такива подходящи за сезона. За зимата изискването е гумата да е с грайфер най-малко 4 мм. Предоставяме ви още няколко полезни съвета, с които да подготвите автомобила за зимата.

Проверете антифриза: Той  защитава вашата  кола срещу студеното време. Хубаво е антифризът в колата да е разреден в съотношение 50% вода и 50% антифриз. Нивото на сместа  трябва да се проверява редовно, а в случаи, че е под минимума трябва да долеете до нормално равнище.

Проверете гумите:  Не чакайте първия сняг да ви изненада, а сменете летните гуми със зимни навреме. Проверете грайферите на зимните си гуми. Колкото по-голяма е дълбочината на грайфера на зимната гума , толкова по-добро поведение има тя на зимните пътища. Също трябва да обърнете внимание и на налягането на гумите понеже през зимата налягането намалява, причина за това са въздушните молекули, които се свиват.

Проверете чистачките: Прегледайте чистачките, перата им може да са напукани или на места леко скъсани. Ако са напукани или скъсани, в този случай, те няма да чистят достатъчно добре и е наложително да се сменят с нови.

Проверете течността за чистачките: Течността за чистачките се използва много често през зимата, тя е жизнено важен фактор за видимостта. Нивото на течността трябва да се проверява редовно за да се избегне изчерпването й в най неподходящия момент. Добре е течността за миенето да се купува от бензиностанции, сервизи или специализирани магазини.

Проверете състоянието на акумулатора: Ниската температура може да причини неговото разреждане. Също така проверявайте и дали е пълен с киселина и съответно, ако някоя клетка е по празна може да се долее със дестилирана вода.

Освен всичко това е препоръчително да  миете колата си редовно, за да предпазите шасито и каросерията от корозия. А и външния вид е важен все пак, нали?

Видео показва няколко тежки катастрофи, станали през зимния сезон.

 

TrafficNews.bg апелира към водачите, когато условията не са добри за шофиране, да карат по-внимателно, да бъдат толерантни към останалите участници на пътя и да спазват указанията на пътните полицаи.