ЕС въвежда забрана за покупката, вноса или преноса на руски суров петрол и някои петролни изделия, предаде БТА. Това стана ясно от одобрените снощи документи, предвиждащи нови санкции за Москва заради войната в Украйна. Предвижда се постепенното спиране на този внос да отнеме шест месеца за суровия петрол и до осем месеца за други преработени петролни продукти.

Временно изключение се предвижда за вноса на суров петрол по тръбопровод в онези държави от ЕС, които заради географското си разположение страдат от особена зависимост от руските доставки и нямат засега възможности да ги заменят. В текста се посочва, че България също получава временна отстъпка от забраната за внос на руски суров петрол по море.

ЕС разширява списъка на руските банки, изключени от международната разплащателна система "Суифт", с най-голямата руска банка "Сбербанк", както и с Московската кредитна банка и Руската селскостопанска банка. Добавена е също Беларуската банка за развитие и възстановяване.

ЕС преустановява приемането на още три руски държавни медии - "Россия RTR/RTR Планета", "Россия 24/Русия 24" и канала "Center International".

Пояснява се, че тези организации се използват от руското правителство за манипулиране на информацията и за насърчаване на дезинформация за войната в Украйна, включително за пропаганда, с цел дестабилизиране на съседните на Русия страни и на ЕС. Мярката не засяга възможността тези организации и техните служители да извършват дейност в ЕС, например да осъществяват интервюта.

ЕС разширява списъка на руските и беларуските граждани и организации, засегнати от ограниченията за износ на стоки и технологии с двойна употреба. ЕС ще разшири списъка със стоки и технологии, които може да допринесат за технологичното подобряване на отбраната и сигурността на Русия.

Това ще включва 80 съставки за производството на химически оръжия, се посочва в съобщението ЕС ще забрани предоставянето за Русия на услуги от областта на счетоводството, връзките с обществеността, консултациите, данните в облак.