Високопоставен представител на Европейския съюз каза днес, че Русия е извела войната си срещу Украйна "на друг етап", като извършва безразборни атаки срещу цивилни и невоенни цели и разкритикува Москва, че е провокирала неотдавнашните решения на Германия и САЩ да изпратят модерни танкове на Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Стефано Санино – генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, защити германските и американските доставки на военно оборудване за Украйна и разкритикува руския президент Владимир Путин, затова че води война срещу НАТО и Запада.

Санино даде пресконференция в Токио в рамките на азиатско-тихоокеанската му обиколка. Той каза че Путин "е преминал от концепцията за специална операция към настояща концепция за война срещу НАТО и Запада".

Той каза, че доставките на германски и американски танкове целят да се помогне на украинците да се защитят във войната, а не, за да се превърнат в нападатели, пише БТА.

"Мисля, че най-новото по отношение на оръжейните доставки е просто развитие на ситуацията и на начина, по който Русия започна да прехвърля войната в друг етап", посочи Санино. Той добави, че Русия вече извършва "безразборни нападения" срещу цивилни и градове, а не срещу военни цели"

Самият ЕС не прехвърля войната на друг етап, а "само дава възможност за спасяване на живота на хора и позволява на украинците да се защитават от тези варварски атаки", подчерта Санино.

Представителят на ЕС беше тази седмица в Япония за обсъждане на по-нататъшното укрепване на сътрудничеството между общността, Япония и други азиатско-тихоокеански държави, изправени пред нарастващи предизвикателства, които засягат и региона, отбелязва АП.