Преизбирането на Владимир Путин за президент на Русия се основава на „репресии и сплашване“, заяви в Брюксел ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде АФП.

Президентските избори в Русия „не бяха свободен и честен вот“, а се „основаваха на репресии и сплашване“, подчерта Борел малко преди срещата на министрите на външните работи на ЕС.

„Руските власти продължиха да засилват системните репресии“ в Русия, насочени срещу опозицията, гражданското общество, независимите медии и „други критични гласове чрез използване на репресивно законодателство и политически мотивирани присъди за лишаване от свобода“, се казва още в изявлението на ЕС, цитирано от БГНЕС.

Европейският съюз също така подчерта, че няма да признае резултатите от "незаконните" избори, проведени в украинските територии под руски контрол. "Те са недействителни и не могат да произведат никакъв правен ефект", заявиха 27-те държави членки на ЕС.

Путин, който е на власт от близо четвърт век, отбеляза скок на резултата си с 10 пункта в сравнение с 2018 г. Официалните резултати се очаква да бъдат обявени на 21 март.

Президентските избори в Русия, на които Владимир Путин беше преизбран с 87,29 % от гласовете, "се проведоха на фона на строги ограничения, изострени от незаконната агресивна война на Русия срещу Украйна", заяви той в изявление от името на Европейския съюз.