Европейският съюз разкритикува Унгария заради решението ѝ да построи ограда, която да спира потока на бежанци, като заяви, че това не е ефективен начин за ограничаване на имигрантите.

Според говорителя на ЕС Наташа Бертауд "държавите членки имат отговорност да се справят със своите собствени граници... въпреки че всяко тяхно действие трябва да бъде съгласувано с европейските закони и международните ангажименти". Според Бертауд един такъв ангажимент на ЕС е да не се връщат имигранти, търсещи закрила.

"В по-общ план Комисията не одобрява използването на огради. Съвсем наскоро премахнахме преградите в Европа и сега не бива да ги издигаме отново", каза тя.

Дясноцентристкия премиер на Унгария Виктор Орбан е един от най-яростните критици на плановете на ЕС за справяне с бежанската вълна като се разпределят прииждащите към континента между държавите членки.

По-рано вчера външният министър в Будапеща Петер Сийярто съобщи, че правителството е разпоредило строежа на ограда по 175-километровата граница на Унгария със Сърбия.

Сийярто припомни, че мярката, която Унгария предприема, е подобна на тази, която взе България по своята граница с Турция.

Сърбия е шокирана от плановете на Унгария да строи стена по общата им граница, обяви от своя страна и премиерът на страната Александър Вучич. Той подчерта, че тепърва двете държави ще обсъждат тези планове.

Среща между представители на двете държави е насрочена за началото на юли.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg