Европейският съд наложи глоба от 200 милиона евро на Унгария за "крайно сериозни" нарушения на европейското законодателство за предоставяне на убежище. Унгария ще трябва да плаща 1 милион евро дневно при забавяне на плащането на наказателната санкция. Парите автоматично ще бъдат приспадани от унгарския дял от европейския бюджет.

Унгария е обвинена, че системно нарушава правилата за предоставяне на убежище в Европейския съюз. Диспутът датира от декември 2020 г., когато Европейският съд за първи път постановява, че Будапеща е ограничила достъпа до процедурите за предоставяне на убежище за мигрантите търсещи международна закрила.

Унгарските власти са обвинявани, че "незаконно задържат" търсещите убежище в транзитни зони и така нарушават правото им да пребивават на територията на страната, докато тече процедурата по даване на статут.

През 2020 г. Унгария игнорира решението на Европейския съд и Европейската комисия заведе нова процедура, резултат от която е днешното решение за налагане на глоба.

Още в началото на мигрантската криза в ЕС премиерът на Унгария Виктор Орбан зае антимигрантска позиция и засили напрежението между Будапеща и Брюксел. Миналият месец Унгария гласува против новия Пакт за миграцията.