Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи трите си приоритетни цели, след като започне новия си мандат, съобщи „Хюриет“.

1. Ще бъдат предприети стъпки за повишаване на доверието и стабилността в икономиката.

В първото си изявление след победата си на втория тур президентът Ердоган отправи важни послания по отношение на икономиката. Ердоган заяви: "Премахването на проблемите, произтичащи от увеличението на цените, причинено от инфлацията, и компенсирането на загубите на благосъстояние са най-неотложните въпроси през следващите дни. За нас не е трудно да ги решим". В съответствие с това се планира да се предприемат нови стъпки за преодоляване на проблемите в икономиката през новия период. Новият период ще бъде насочен към инвестициите, заетостта, производството и износа. Приоритетите на Ердоган в икономиката включват нови решения за намаляване на инфлацията, мерки за предотвратяване на прекомерното увеличение на наемите и осигуряване на стабилност и доверие в икономиката.

2. Един милион сирийци ще бъдат върнати в рамките на една година.

Въпросът за завръщането на сирийците, който беше постоянно на дневен ред по време на изборния процес, е сред приоритетните стъпки, които президентът Ердоган ще предприеме през новия период. Макар Ердоган да обяви, че досега 600 000 сирийци са се завърнали в страната си, ще бъдат предприети нови стъпки за ускоряване на завръщането. Една от тези стъпки се предприема с проектите за къщи на брикети в северната част на Идлиб. Досега в северната част на Идлиб са построени около 107 000 къщи от брикети за завръщането на сирийците. Работата ще бъде ускорена, за да се приключат строителните дейности тук възможно най-скоро. Цялото финансиране на този проект ще бъде осигурено от Катарския фонд за развитие. Планира се в рамките на няколко години да бъдат построени 240 000 постоянни къщи. По този начин се цели в тези региони да бъдат заселени 1 милион сирийци. Проектът включва също така организиране на индустриални зони, търговски обекти, производствени съоръжения, социални обекти, училища, болници и места за поклонение.

3. Ще бъдат построени 650 000 домове в земетръсни зони.

Една от първите работи на президента Тайип Ердоган през новия мандат ще бъде завършването на строителството на жилища в земетръсните зони. Ще бъдат ускорени стъпките, предприети за заличаване на следите от земетресенията в Кахраманмараш, които се случиха на 6 февруари и засегнаха 11 провинции, и за възстановяване на разрушените градове. В тази връзка се предвижда в зоната на земетресенията да бъдат построени 650 000 нови домове, от които 143 000 селски. 319 000 от тези домове ще бъдат готови през октомври-ноември тази година. Ще се ускори изграждането на постоянни жилища. Къщите, планирани като приземни плюс 3 и приземни плюс 4-5 етажа, се строят със системи за тунелни форми. В допълнение към къщите в земетръсната зона ще бъдат построени и училища, здравни центрове, базари, пазари, зелени площи и малки промишлени обекти. 

Реакциите в Турция след победата не спират. След като станаха ясни резултатите, обществото е разделено на две. Една част от гражданите са щастливи, че ще продължи управлението на Ердоган, друга обаче са разочаровани. Големият въпрос е какво следва за Туриця. Според анализатори Ердоган няма да покаже друго лице, а предположенията са, че той ще продължи политиката си в същия дух. 

Големият залог и предизвикателство пред него според мнозина е справянето с икономическата криза. Турците казват, че новото правителство трябва да се справи именно с това. Анализатори очакват и рязък завой във външната политика - след като вчера Ердоган е провел разговор с Байдън.