Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се оплака вчера, че му е било неудобно от използването на онова, което той определи като „цветове на ЛГБТ“ в ООН, чиято централа тази седмица е украсена с ярки цветове за популяризиране на Целите за устойчиво развитие, предаде Ройтерс. Ердоган заяви, че би искал да обсъди въпроса с генералния секретар Антониу Гутериш, съобщиха турските медии.

Правителството на Турция, ръководено от Ердоган и неговата ислямистка Партия за справедливост и развитие, е затегнало позицията си по отношение на свободите на ЛГБТ общността, посочва Ройтерс.

„Един от въпросите, които ме притесняват най-много, е, че когато влизаш в Общото събрание на ООН, виждаш цветовете на ЛГБТ по стъпалата и на други места“, цитират казаното от Ердоган телевизия „Хабертюрк“ и други медии.

„Колко ЛГБТ има в света в момента? Въпреки това имат право на тези стъпала, а и тези, които са против ЛГБТ, имат също толкова право“, каза Ердоган особено по време на предизборната си кампания тази година.

Някои дипломати на ООН обаче предположиха, че Ердоган може да е объркал 17-те различни цвята, свързани с Целите за устойчиво развитие, с които са украсени части от централата на ООН, включително стъпалата, за срещата на върха, която се проведе по-рано тази седмица, с цветовете на дъгата, свързвани с правата на ЛГБТ+ общността, посочва Ройтерс.

Говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш не отговори на искането за коментар на думите на Ердоган.