Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави днес руския си колега Владимир Путин за преизбирането му и отново предложи посредничество в конфликта с Украйна, съобщи турското президентство, цитирано от Франс прес.

В телефонен разговор "президентът Ердоган изрази мнение, че положителното развитие на отношенията между Турция и Русия ще продължи и заяви, че Турция е готова да играе ролята на посредник за връщането на масата за преговори с Украйна", се казва в изявление на президентството.

Турският държавен глава, който от началото на войната в Украйна се старае да поддържа отношения както с Киев, така и с Москва, неколкократно е предлагал своите услуги за намиране на изход от конфликта между двете страни, които, както и Турция, имат излаз на Черно море, чрез преговори.

В началото на месеца той посрещна украинския президент Володимир Зеленски в Истанбул и се бе подготвил да се срещне и с президента Путин на 9 февруари, преди руският президент да отмени пътуването си, припомня АФП.

В телефонен разговор с турския лидер президентът Путин обсъди с него развитието на двустранните отношения, както и въпроси, свързани с укрепването на международната стабилност и сигурността в Черноморския регион, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин е поздравил Ердоган и всички мюсюлмани в Турция по случай свещения месец на пости рамазан, предава БТА. 

Двамата президенти са се договорили диалогът да продължи в различни формати.