Турция винаги е изразявала своята ангажираност към териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна от анексирането на Крим през 2014 г., заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

В изказване пред репортери в Турския дом в Ню Йорк Ердоган заяви, че размяната на пленници, извършена между Русия и Украйна, включваща близо 300 души и осъществена с посредничеството на Турция, е важна стъпка към прекратяване на войната. Турският лидер посочи, че до размяната се е стигнало в резултат на дипломатическия трафик, който е провел с украинския президент Володимир Зеленски и с руския президент Владимир Путин.

"Сега Турция получи резултата от вярата си в силата на диалога и дипломацията", каза той.

"Ще продължим усилията си за постигане на мир и стабилност в бъдеще", посочи още Ердоган, добавяйки, че веднага щом се върне в Турция, ще поднови контактите с лидерите и ще продължи телефонната дипломация с тях.

Според Ердоган ООН трябва да поеме инициативата и да положи повече усилия за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна. 

"За съжаление ООН не можа да сложи край на войната, не можа да спре кръвопролитията, нито да намери решение на енергийната и продоволствената криза, възникнали в резултат на войната. Усилията на генералния секретар на ООН (Антониу Гутериш) за създаване на зърнен коридор донякъде успокоиха ООН, но няма съмнение, че трябва да се положат повече усилия за прекратяване на войната", заяви Ердоган.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха на 22 юли в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари.

"От анексирането на Крим през 2014 г. насам винаги сме изразявали ангажимента си към териториалната цялост, суверенитета и политическото единство на Украйна. От началото на войната между Украйна и Русия подчертаваме, че стъпките, предприети от Русия в този момент, са несправедливи и неприемливи", каза още президентът на Турция.

Ердоган засегна и въпроса за продажбата на американски изтребители F-16 на Анкара, като посочи, че преговорите "вървят положително".

"Надяваме се, че тази положителна атмосфера ще продължи. Мисля, че ще получим резултат от това възможно най-скоро", каза той.