Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви седемдневен национален траур заради земетресенията в страната. Това става ясно от негова публикация в социалните мрежи, цитирана от местните медии.

Всички спортни събития в Турция ще бъдат отменени. Сред пострадалите в земетресенията има и футболисти.

Ръководствата на водещите турски футболни клубове отправиха призив чрез социалните мрежи да се дари кръв на нуждаещите се.

Техническият директор на Хатайспор, бивш национал и дългогодишен вратар на Фенербахче Волкан Демирел помоли за помощ през сълзи.

„Всички в Хатай умират, съсипани сме, градът е в бедствено положение. Все още има много затрупани хора под срутените сградни, няма достатъчно линейки и места в болниците. Нещо трябва да се направи, моля ви! Нуждаем се от помощ!“, каза Демирел във видео, пуснато на живо в „Инстаграм“.

Двама от футболистите на Хатайспор са в неизвестност. Преминалият през Нюкасъл Кристиан Атсу и Онур Ергюн. Ситуацията със спортния директор на клуба Танер Савут също не е ясна.

Част от турските медии направиха мрачна прогноза, че играчите са отседнали в хотел, унищожен от земетресенията. Има данни за кризисно положение и с мъжки волейболен отбор.

Много сериозни поражение има и в районна на Газиантеп, който се намира на около 400 километра от Алания, където част от българските отбори проведоха своята подготовка за пролетния полусезон, предаде БНТ.

Това е най-силният трус в страната от 1939 година насам.