„Газа е преди всичко земя на палестинския народ. САЩ трябва да приемат това. Ако (президентът на САЩ Джо) Байдън има подход, при който казва „Не, това е земя на окупационните заселници или на Израел, а не земя на палестинския народ", ние не можем да постигнем споразумение", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той приветства днес резолюция от арабско-ислямската среща на върха вчера в Рияд, с която се предлага организиране на конференция за денуклеаризация в региона на Близкия изток заради ядрените оръжия на Израел, предаде Анадолската агенция.

Коментирайки арабско-ислямската извънредна среща на върха, Ердоган заяви: „За първи път ние предлагаме „Конференция за денуклеаризация" в региона заради израелските ядрени оръжия".

Резолюцията „осъжда изпълнените с омраза, екстремистки и расистки прояви и изявления на министри в израелското окупационно правителство, включително заплахата на един от министрите да се използва ядрено оръжие срещу палестинския народ в ивицата Газа, които представляват сериозна заплаха за световния мир и сигурност, като изисква да се подкрепи конференция за създаване на зона, свободна от ядрени оръжия за масово унищожение в Близкия изток, проведена в рамките на ООН и нейните цели за противодействие на тези заплахи", посочва Анадолската агенция.

Въпросът за денуклеаризацията е много важен, за да се види кои играчи подкрепят Израел, заяви турският президент пред журналисти на борда на самолета, с който се прибра от арабско-ислямската среща на върха в саудитската столица Рияд.

„Сега е от голямо значение, че Организацията за ислямско сътрудничество и Арабската лига се събраха и предприеха тази стъпка (резолюцията), защото за първи път в историята на тези организации се провежда подобна среща", добави Тайип Ердоган.

Член от резолюцията призовава за прекратяване на обсадата на ивицата Газа и незабавно влизане на арабски, ислямски и международни хуманитарни конвои с помощи, съдържащи храна, медикаменти и гориво, посочи турският президент.

Тъй като има недостиг на гориво, вода и храна в Газа, според Ердоган най-важното е да се включат САЩ, които имат влияние върху Израел.

Миналата неделя министърът на културното наследство на Израел Амихай Елияху от крайнодясната партия „Отцма Йехудит" заяви пред израелски медии, че пускане на „ядрена бомба" в ивицата Газа е „вариант".

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху наказа министъра заради това изявление и го отстрани временно от заседанията на кабинета, предаде Ройтерс.

Конфликтът между Израел и палестинското движение "Хамас" започна на 7 октомври, когато бойци на движението нападнаха райони в Южен Израел и убиха около 1200 души, а над 200 взеха за заложници. Израел предприе въздушни и сухопътни атаки в управляваната от "Хамас" ивица Газа. По данни на министерството на здравеопазването в Газа загиналите от палестинска страна досега са най-малко 11 000.