В полски град Жешов е регистрирано огнище на заразяване с бактерията Legionella pneumophila, причинител на легионелоза, легионерската болест. Докладва се за 8 починали и около 130 са били хоспитализирани с тази диагноза. Жешов се намира близо до границата с Украйна.

Източникът на заразата все още не е установен, но се предполага, че това е водоснабдителната система. Поради това се планира в нея да се влее хлорен разтвор с концентрация 20 пъти по-висока от нормалната. След това ще бъде невъзможно да се използва вода от водоснабдителната система в продължение на няколко дни. 

Последната жертва е 90-годишен мъж, който е починал в Университетската клинична болница в Жешов, където е постъпил след заразяване с бактерията Legionella pneumophila. 

Някои наблюдатели обърнаха внимание на факта, че близо до Жешов се намира голям логистичен център, през който се доставят западни оръжия за Украйна. По тази причина властите реагираха на появата на заразата светкавично. Седмица по-късно санитарно-епидемиологичната инспекция в града обяви епидемиологична тревога. Случаят стана подозрителен, когато се оказа, че има несвързани помежду си източници на зараза.

Станислав Зарин, заместник-координатор на полските специални служби е заявил, че сред причините за проверката са опитите на Русия да всява "паника" сред съюзниците на Украйна. "Това е фактор, който ни накара (да предприемем) стъпки за елиминиране на някои сценарии", е коментирал Зарин.

Легионерската болест е белодробна инфекция, която се получава при вдишване, а не чрез приемане на вода. Обикновено болестта се развива на места като хотели, болници или офиси, където бактериите са попаднали във водоснабдяването, климатични системи или в кранове и душове, които не се използват често.