Френският президент Еманюел Макрон е разговарял днес с новия британски крал Чарлз Трети, за да изкаже своите съболезнования за смъртта на кралица Елизабет Втора, предадоха Франс прес и БТА, като се позова на Елисейския дворец.

Той съобщи още, че Макрон ще присъства на погребението на Елизабет Втора в Лондон този понеделник.

"Френският президент спомена още за тъгата на всички французи от новината за кончината на кралицата и че техните мисли са с британския народ", пише в комюникето.

"Президентът пожела успех на новия крал и подчерта готовността си да продължат заедно с общите усилия от последните години, изправени пред различни предизвикателства, като се започне с опазването на климата на планетата", се казва още в текста.

Самият Макрон написа в Туитър, че ще присъства на погребението на Елизабет Втора. "Връзката между Франция и Великобритания е непоклатима - и ние ще я продължим, следвайки пътя, проправен от Нейно Величество кралица Елизабет Втора", добави той.

Вчера ковчегът на кралицата беше съпроводен от траурен кортеж до Уестминстър Хол, където хиляди си взимат последно сбогом с нея. В понеделник ще се проведе и държавното погребение на Елизабет Втора - първото във Великобритания от това на Уинстън Чърчил през 1965 г.