От Пентагона обявиха решението си да есхумират и да се опитат да идентифицират телата на близо 400 моряци и морски пехотинци, загубили живота си при бомбардирането на линейна кораб „Оклахома" при Пърл Харбър през Втората световна война.

Корабът потъва на 7 декември 1941 година, когато е ударен от 9 ракети торпедо. Всичките 429 моряци на борда са убити, а само 35 от тях са идентифицирани веднага след инцидента. Сега от Пентагона възнамеряват да проведат ДНК-експертиза и да идентифицира телата на останалите 388 загинали военнослужещи, почиващи в националния мемориал на тихоокеанското гробището на остров Оаху.

"С помощта последните постижения в областта на криминалистиката, и с помощта на членове на семействата на загиналите войници, ще може да се установи самоличността на много от войниците, които лежат в безименни гробове", посочи заместник-министърът на отбраната Робърт Уорк. Останките им ще бъдат препогребани с всички военни почести.

"Останките на 388 неизвестни матроси и морски пехотинци служили на линейна кораб "Оклахома" ще бъдат есхумирани тази година за ДНК-анализ, благодарение на който се планира да бъдат установени техните самоличности", се посочва в съобщение на американското министерство на отбраната.

OЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg