Европейската комисия прие стратегията за създаване на Енергиен съюз на ЕС. Това обяви заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, който е отговорен за енергийния съюз. „Това е всеобхватен документ, който определя какво възнамерява да направи Европейската комисия в следващите 5 години в енергийния сектор“, каза Шефчович, цитиран от ТАСС.

Страните-членки на ЕС ще трябва да съгласуват с ЕК бъдещи споразумения за купуването на енергоносители от трети страни. Според документа, ЕК разработва стратегия за развитие на търговията със сгъстен газ в Европа в рамките на създавания европейски енергиен пазар. 

Шефчович съобщи още, че ЕК ще проведе стрес-тестове на европейските електроцентрали в рамките на създаването на европейския енергиен съюз. Ще бъде разработена европейска стратегия за развитието на терминали за втечнен газ. 

Предстои постоянно разнообразяване на източниците и пътищата на енергийните доставки за ЕС, допълни Шефчович. По неговите думи достъпът до енергия е въпрос на свобода. Трябва откъснатите национални енергийни системи да бъдат свързани, посочи заместник-председателят.

ТrafficNews.bg