Европейската комисия иска водачите на автомобили в Европа над 70 години да доказват редовно способността си да шофират.  Ако планът на Европейската комисия бъде осъществен, то всички притежатели на шофьорски книжки в Европа, които са на възраст над 70 години ще доказват способността си за шофирането на всеки пет години. Тази мярка е част от промените, касаещи свидетелството за управление на МПС в Европейския съюз, съобщава autobild.bg.

92-годишният шофьор, хванат пиян и без книжка: Не знам за какво ме спряха

Съществуват различни критерии относно способността за шофиране на по-възрастните водачи. Факт е обаче, че с напредване на възрастта физическите способности, например зрението и реакции, отслабват. Много от възрастните водачи обаче не искат доброволно да се откажат от шофирането. Едва ако даден възрастен водач направи впечатление на пътя с опасното си поведение, шофьорската му книжка може да бъде принудително отнета

Целта на Европейската комисия е до 2030 г. броят на загиналите в пътно-транспортни произшествия да бъде намален двойно. А до 2050 г. не трябва да има загинали по пътищата. Стъпка към това е и редовната проверка на възрастните водачи.  

Промените предвиждат свидетелствата за управление на МПС в ЕС да се издават за срок от максимум 10 години, а след навършване на 70 години този срок да се съкрати на 5 години. Разбира се държавите-членки сами трябва да вземат решение относно реализирането на мерките. Препоръчват се „редовни медицински изследвания и опреснителни курсове“.

Европейската комисия дефинира точно определени медицински критерии за възрастните водачи на автомобили: хората с шофьорска книжка над 70 годишна възраст трябва да носят очила или контактни лещи с диоптър от поне 0,5, за да може свидетелството за управление на МПС да бъде продължено за срок от пет години. При заболяване на очите водачът трябва да представи медицинско свидетелство – също както и при заболявания на сърдечната, съдовата, нервната системи.  При заболявания на двигателния апарат не се препоръчва продължаване на срока на валидност на шофьорската книжка. Това важи и за хора с тежък диабет, когнитивни и интелектуални нарушения, както и такива с деменция и алкохолизъм. Така, че който иска да удължи срока на валидност на свидетелството си за управление на МПС, трябва да мине на изпит. Това съответства на принципна на свободата. Всяка държава-членка трябва сама да решава през какъв срок да бъдат проверявани възрастните водачи на автомобили.