Още една ваксина получи одобрение от Европейската агенция по лекарства. Агенцията е дала зелена светлина на Janssen - европейски представител на дружеството Johnson & Johnson.

Все още не е ясно кога ще има доставки. От компанията посочват, че това ще се случи през април, но не е ясно конкретна дата.

Досега тази ваксина е изпробвана на 44 000 души. Доказано е, че две седмици след имунизацията при 67 на сто от ваксинираните е предотвратено тежко боледуване.

Ваксината се препоръчва за пълнолетни хора, а страничните ефекти са леки до умерени - умора, замайване, мускулни болки и главоболие - и отминават до няколко дни.

Ваксината на Janssen е аденовирусна, т.е. използва същата технология като "АстраЗенека" и Оксфорд, но е първата, която се поставя само с една доза. Компанията се ангажира да достави 200 милиона дози от ваксината си за блока тази година. Заявеното от българското правителство количество е 2 милиона дози, достатъчни за 2 милиона души, т.е. над половината от подлежащите на ваксиниране в страната.