В навечерието на зимните празници в Украйна стана актуална темата за почивката по време на пълномащабна война. В интернет беше публикувано видео на колона от автомобили, които се насочват към популярния ски курорт Буковел, което за пореден път провокира дискусия в обществото - възможно ли е да харчите пари и да си почивате, докато на фронта продължават тежки боеве и умират хора?, пише glasnews.bg

"Защо са по-добри от мен? Или не са като мен? Защо загубих роднината си, а тези не? Искам същото за тях, като обикновен човек", казват много украинци.

Коментарите предполагат, че видеото може да не е подходящо. Въпреки това темата за почивката по време на война остава една от най-чувствителните, пише Фокус. Мнозина все още вярват, че украинците не могат да харчат пари за почивка, докато хората умират на фронта.

Освен това, ако отидете на Booking и се опитате да резервирате стая за новогодишните празници, сайтът ще отчете, че 96% от офертите в Буковел за празниците са заети.

Почивката в Буковел по време на зимните празници преди се смяташе за една от най-популярните и скъпи възможности за почивка в Украйна. Ски курортът беше търсен както сред политическия елит - малко преди пълномащабната инвазия президентът Владимир Зеленски почиваше там - така и сред обикновените украинци, които бяха готови да отделят солидна сума за няколко дни далеч от суматохата на град. Освен това Буковел се е утвърдил не само като популярен, но и привилегирован курорт. Например, той продължи да работи по време на зимното блокиране през 2021 г. , въпреки широко разпространените ограничения за бизнеса в цялата страна.

В началото на голямата война, когато украинците преминават през етапа на максимално единство, в социалните мрежи многократно се правят изявления, че  „не е времето“ за почивка. През лятото на 2022 г., според проучване на Gradus Research, само 3,5% от анкетираните са отишли ​​на почивка до Украйна, а 2,5% са отишли ​​в чужбина. Останалата част от обществото беше преуморена, отричайки си правото да възобнови изчерпаните си ресурси в резултат на стрес и безпокойство.

През втората година от пълномащабната инвазия ситуацията се промени. Някои украинци, след като се вслушаха в съветите на психолозите, че ресурсите трябва да бъдат подновени, започнаха да си позволяват ваканции. През летния сезон в Одеса бяха открити плажовете, които бяха пълни със стотици почиващи. Вътрешният туризъм беше популярен и заедно с него се повишиха цените на почивките, включително в скъпи курорти като Буковел. Това породи вълна от недоволство в обществото.

Според Андрей Козинчук, капитан от въоръжените сили на Украйна, военен психолог, критиките към почиващите се дължат на факта, че хората все още си забраняват да почиват, въпреки факта, че обществото изпитва колосална умора от войната. Поради това възниква дисонанс: ако аз не мога да си почина, защо другите го правят.

„Не подкрепям партитата в Буковел със стил. Но съм против да не си почиваме. Коледа, Нова година, играчка за дете на Никулден – това са все традиции, основни ценности, които ни обединяват. Ето какво ние наричаме духовност. Ако това не стане, смятайте, че сме загубили", казва Козинчук

Експертът добавя, че украинците все още слабо разбират какво означава да имаш екологична почивка. Поради тази причина част от обществото харчи огромни суми за подновяване на ресурса, а другата се дразни, защото не може да го направи.

"Не сме свикнали да си почиваме, свикнали сме да се забавляваме. Има депресия в новините, всеки има нужда от изход. Пазарът на услуги не е изчезнал и това е нормално. Забраната на развлеченията би била погрешна. Ако част от обществото е релаксиращо, това означава, че се чувстват сигурни. И това от една страна е добра новина. От друга страна на част от обществото не й достига тази почивка. И си го изкарват на тези, които имат достатъчно от нея”, добавя Козинчук.

Според икономиста Олег Пендзин подкрепата на бизнеса по време на пълномащабна война е една от важните задачи на държавата. Предоставянето на услуги, включително организиране на отдих, ако те са търсени, дава възможност на бюджета да получава допълнителни приходи, които се генерират от данъци и такси.