Около 30% от енергийната инфраструктура на Украйна са били поразени от руски ракети от понеделник насам. Това казва пред Си Ен Ен украинският министър на енергетиката Херман Халучшенко.

По думите му за пръв път от началото на войната Русия толкова "драматично" атакува енергийна инфраструктура.

Една от причините според него е, че украинският износ на електроенергия за Европа "помага на европейските страни да спестят от руски газ и въглища". Добави, че Украйна се опитва "да се свърже бързо отново чрез другите източници".

Украинските власти призоваха хората в цялата страна да "ограничат" потреблението на енергия. Халушченко, попитан дали Украйна ще получава допълнителна енергия от Европа заради ситуацията, обяснява, че това е една от разглежданите възможности.

По думите му украинската енергийна система още е стабилна, но е нужна още помощ от партньорите за противовъздушната отбрана: "Трябва да защитим небето."

Стотици населени места останаха без електроенергия при руските атаки. Сред най-тежките удари вчера бяха тези по Лвовска област, които бяха и най-масираните по територията ѝ от началото на войната насам. Според ръководителя на областната администрация Максим Козницки са поразени четири електрически подстанции в понеделник, а във вторник, при повторен удар, две от тях са напълно унищожени.

В Киев предупреждават за възможно изключване на електричеството, спирания имаше през деня и в Харковска, Полтавска и Сумска област, в опит да се намали натоварването на мрежата и да се възстанови работата на системата, доколкото е възможно.