Атака с дрон е била извършена в понеделник срещу военна база в Северен Ирак, използвана от силите на САЩ и антиджихадистката коалиция. Това съобщиха американски и иракски официални лица, цитирани от АФП. 

Става въпрос за базата близо до летище Ербил, в Иракски Кюрдистан, уточни Йехия Расул, говорител на иракския премиер по военните въпроси. Има ранени, но на този етап не се уточнява броят им

Американски военен служител потвърди, че е извършена атака с дрон "срещу американските и коалиционните сили" във въздушната база, но все още се очакват детайли.

Групировката "Ислямската съпротива в Ирак" твърди, че е изстреляла дрон срещу друга база, близо до Харир, която е североизточно от Ербил. Тази база също е на американските и коалиционните сили.

"Ислямската съпротива в Ирак" е свободна формация от въоръжени групи, свързани с коалицията Хашед ал-Шааби от бивши паравоенни формирования, които сега са интегрирани в редовните въоръжени сили на Ирак.

След атаката президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на американската армия да извърши ответни удари срещу подкрепяни от Иран групировки, след като трима американски военнослужещи бяха ранени при нападение с дрон в Северен Ирак, съобщава АП. Ударите на САЩ бяха нанесени около 4:45 сутринта във вторник в Ирак.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън каза, че един от американските войници е бил тежко ранен при нападението, извършено по-рано в понеделник.

Подкрепяни от Иран групировки поеха отговорност за нападението.