В Одеска област е обявен дълъг комендантски час. От 1 до 3 май, повече от две денонощия, на жителите ще бъде забранено да излизат.

Припомняме, че в началото на военните действия имаше въведен такъв час. След това стана ясно, че са били ликвидирани диверсантски групи, чиято цел е била да убият Володимир Зеленски и Виталий Кличко.

Според заместник министър-председателя на Украйна Москва се е опитала да размени украински цивилни граждани за руски военни пленници - ход, забранен от Женевската конвенция.

Ирина Верешчук заяви пред Би Би Си, че нейното ведомство, което отговаря за преговорите за размяна на пленници, е отказало и е инструктирало Русия да изпрати обратно взетите украински цивилни.

Има все повече доказателства, че Русия е депортирала насилствено голям брой цивилни през границата, откакто нахлу в страната през февруари.

Верешчук заяви, че те са били използвани като заложници. "Ето защо са заловили всички тези заложници - цивилни, жени, служители на местните съвети, за да се опитат да ги използват", каза тя.

"Знаем, че там има повече от хиляда заложници - включително почти 500 жени", каза тя. "Знаем, че те са в затвори и центрове за предварително задържане в Курск, в Брянск, в Риазан, в Ростов", изброи Верешчук

Тя заяви, че Русия също се е забавила с изпращането на цивилни жени. "Ние извличаме жените почти с клещи", каза тя. "Сега отказваме да проведем размяна, ако в списъка няма жени. Така се опитваме по някакъв начин да спасим нашите жени и цивилни граждани".