Два самолета "Спартан" на българските военновъздушни сили кацнаха тази нощ на летище Адана, Южна Турция. Районът бе силно засегнат от унищожителните земетресения вчера с магнитуд до 7,7.

В района пристигна екип от 12 служители на Българската спасителна планинска служба заедно пет специално обучени кучета, както и екипировка и оборудване. На Борда на единия самолет "Спартан" има автомобил на българската спасителна планинска служба.

Планира се спасителите да се включат в спасяването на хора, затрупани под останките на срутили се сгради в районите, засегнати от земетрeсенията.

Екипът от спасители бе посрещнат на летището от българския посланик в Република Турция Н. Пр. Ангел Чолаков.

Преди самолетите да излетят подполковник Димчо Добрев заяви пред БТА, че военновъздушните сили ще изпълнят транспортни задачи за транспортиране на личен състав и имущество и това от което има нужда турската държава с цел да се окаже помощ на нуждаещите се.

Подполковник Димчо Добрев заяви още, че ситуацията в силно засегнатите от земетресенията райони в Южна Турция наистина е много тежка. Той посочи, че в един момент летище Адана е било затворено за кратко - след труса по обяд, но след това летището отново е заработило нормално.

Ние ще изпълним това, което турската държава иска от нас. Турската държава е водеща, за да каже от какво има нужда и дали българската държава може да го подсигури, добави подполковник Димчо Добрев.