Телевизионният канал "Дождь" (вписан в списъка на "чуждестранните агенти" в Русия) съобщи, че е спрял да си сътрудничи с телевизионния водещ Алексей Коростелев. Ден по-рано журналистът заяви в пряк ефир, призовавайки зрителите да пишат за нарушения на мобилизацията, че телевизионният канал ще може да помогне на руските военнослужещи с оборудване на фронта.

"Решихме да прекратим сътрудничеството си с Алексей Коростелев от днес. Това е много трудно решение за нас, но ръководството на "Дождь" смята, че то е единственото правилно и възможно", заяви в предаването ръководителят на информационната служба на канала Екатерина Котрикадзе.

След шумния скандал двама известни журналисти - Владимир Роменски и Маргарита Лютова - обявиха, че спират да сътрудничат на "Дождь" в знак на протест срещу решението на ръководството на канала, пише руската редакция на BBC. Роменски обяснява, че е бил главен продуцент на Коростелев по време на вечерната новинарска програма и споделя отговорността за казаното в ефир, но и че дежурният редактор му е казал "да си сложи значката и револвера на масата". Роменски заявява, че не е съгласен с решението на ръководството на телевизионния канал.

Лютова също така смята, че хората имат "правото да сгрешат, а и правото да дадат обяснение, преди да бъдат уволнени.

В четвъртък вечерта, по време на живото предаване "Тук и сега", Коростелев, прочитайки в ефир молба от редакторите да се изпращат сигнали за нередности при мобилизацията, добави, очевидно от свое име: "Надяваме се, че много военнослужещи са успели да си помогнат с оборудване и основни удобства на фронта."

След като в петък вечерта избухна скандал, фразата беше премахната от предаването, а главният редактор на канала Тихон Дядко, също вписан в списъка на чуждестранните агенти в Русия, се извини. Той заяви, че забележката на Коростелев е "подвеждаща за зрителите" и "създава впечатлението, че "Дождь" се занимава с подпомагане на руската армия".

"В тази връзка е важно да се отбележи следното: телевизионният канал не е участвал, не участва и няма да участва в подпомагането на оборудването на руската армия - на фронта или извън него", пише Дядко в своя канал в Telegram.

В петък вечерта самият Коростелев коментира скандала: "Не изпращам пари на руската армия за хеликоптери или дори за чорапи и не съм призовавал за това. Думите бяха извадени от контекста. Съжалявам ли за гладуващите мобилизирани (за тях ставаше дума), изоставени от всички? Да. Красив ли е Путин? Не. Вододелът изглежда минава някъде тук. Помагам ли на мобилизираните хора? Само като говорим за тях."

След руското нахлуване в Украйна и въвеждането на санкции в Наказателно производство за разпространение на "военни фалшификати", под които руските власти разбират едва ли не всяка информация за войната, която се разминава с официалните доклади на Министерството на отбраната, "Дождь" първо спря работата си, а след това и напусна Русия. В Русия уебсайтът на канала е блокиран от Главната прокуратура. Каналът се излъчва от Рига и има студиа в Амстердам, Тбилиси и Париж.

"Уволнението, ако ще спаси телевизионния канал и ще позволи на колегите ми да продължат да работят, не съм против", подчерта Коростелев, визирайки работата на телевизионния канал в Рига.

В Латвия

Излъчването на канала вече няколко пъти е било повод за недоволство от страна на латвийските надзорни органи и длъжностни лица. Вчера бе обявено, че латвийският Национален съвет за електронни медии (NEPLP) е глобил телевизионен канал с 10 хил. евро за това, че е показал в ефир карта с анексирания Крим, отбелязан като руски, и думите "нашата армия" по отношение на руската армия.

Организацията заяви, че това е второто нарушение от страна на телевизионния канал. Ако има три "сериозни нарушения", Съветът има право да отнеме лиценза за излъчване в Латвия.

"Дождь" спря работа в Русия в началото на март, след като журналистите в страната бяха заплашени от наказателна отговорност по новия член от Наказателния кодекс за "военните фалшификати". По-късно каналът успя да получи разрешение за работа в Латвия, където руските държавни телевизионни канали са забранени заради пропаганда.