От най-ранните дни на формирането на САЩ домашните любимци са били традиция. Кучета, котки, кози, коне, птици, крава дори – всички тези видове са били придружители на американските президенти през годините. Животните до голяма степен придават на управляващия хуманен и загрижен вид,  спомагат за президентския имидж. А в крайна сметка– това са верни приятели, даряващи голяма доза щастие и любов на стопаните им.

Кучето на 46-ият президент Джо Байдън - Мейджър се готви да влезе в историята, ставайки първото куче от приют за животни, което ще заживее в президентски условия.

През последните четири години, когато в САЩ на власт бе Доналд Тръмп, Белият дом остана зона без домашни любимци. С това се наруши традиция, наброяваща близо сто и седемдесет години. Той бе единственият президент, след Джеймс К. Полк (1845-1849г.), който не приюти животинче в рамките на мандата си.

На митинг през 2019 г. г-н Тръмп заяви, че не отглежда домашен любимец в Белия дом, защото няма време. Той изтъкна, че би било „фалшиво“ да вземе животно само заради политически причини.

Очаква се обаче новото Първо семейство да донесе със себе си осем малки лапички – тези на Чамп и Мейджър (Champ и Major). Немските овчарки ще се преместят на „Пенсилвания Авеню” № 1600, когато новоизбраният президент Джо Байдън и съпругата му Джил се настаняват официално.

Въпреки че много от първите семейства преди тях също са водили кучета в Белия дом – Мейджър има по-различна история. Той ще бъде първото куче от приют за животни, което ще заживее в президентски условия. Чамп пък е в семейството на Байдън вече 12 години, когато Джо заема поста на вицепрезидент на Барак Обама.

 

Белия дом притежава своята дълга история на животни-спътници, а всички верни четириноги са останали в историята със специална постоянна изложба в Източното крило на сградата.

В хрониките за президентските домашните любимци на има няколко необикновени случаи.

Миещото мече, по-късно кръстено Ребека, е било изпратено до президента Калвин Кулидж, за да бъде сервирано на вечерята за Деня на благодарността. През ноември 1926 г.  обаче президентът отказал да сготви енота, помилвал го и го приел за домашен любимец.

Президентът Теодор Рузвелт пък е притежавал десетки животни, включително еднокрак петел, змии, морски свинчета, кенгуру, плъхове и коне.

Семейство Клинтън имало шоколадов лабрадор  Бъди, докато Джордж Буш отглеждал  три кучета в Белия дом - два шотландски териера– Мис Бийзли и Барни и английски спрингер шпаньол Спот.

Франклин Д. Рузвелт е имал шотландски териер. Фала била толкова известна в САЩ, че вдъхновила цял филм и редица карикатури.

Линдън Б. Джонсън също е имал куче на име Юки, за което се твърди, че е пътувало често с президента. Юки била открита  в далечната 1966г. от дъщерята му Лучи Наджънт на бензиностанция в Тексас.

Внукът му Патрик Линдън Наджънт пише: "Юки и Линдън Б. Джонсън споделиха една много важна връзка, която олицетворяваше американския дух: само в Америка бедно момче от Джонсън Сити можеше да се озове в Белия дом".