Германия обяви, че ще си прибере обратно над 22 500 литра бира от Афганистан, докато силите на НАТО се готвят да се оттеглят. Командирите наскоро забраниха на войниците да употребяват алкохол на фона на нарастващото насилие в Афганистан, а хиляди литри алкохол са останали непродадени заради религиозни и културни различия. 

Говорител на министерството на отбраната заяви, че процедурата по връщане на бирата е вече уредена.

Немското издание Der Spiegel за първи път съобщи в петък, че германските войски са имали огромен излишък на алкохол в своите бази в страната. На германските войници обикновено се разрешават две кенчета бира на ден или еквивалентна мярка на друг алкохол. Повече от 60 000 кена с бира и стотици бутилки вино и шампанско са в лагер в Северен Афганистан, съобщава вестникът.

Припомняме, че през април американският президент Джо Байдън обяви, че всички военни сили  ще се изтеглят от Афганистан на 11 септември 2021 г. Съюзниците от НАТО скоро обявиха, че ще последват примера им. Оттогава в страната се наблюдава прогрес на насилието. Правителството, САЩ и НАТО обвиняват талибаните, твърдо ислямистко движение, които според тях досега не са изпълнили ангажиментите за намаляване на насилието - твърдение, което групата отрича.