Руските сили не са нанасяли удари по жилищни сгради в Украйна, заявиха от Кремъл два дни след като в град Днепър беше ударен жилищен блок при голяма руска ракетна атака, при която според Киев са загинали най-малко 36 души, предаде Ройтерс.

"Руските въоръжени сили не нанасят удари по жилищни сгради или обекти на социалната инфраструктура. Нападенията се извършват по военни цели, явни или прикрити", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Украинските военновъздушни сили твърдят, че блокът е от ударен от руска ракета Х-22. Киев твърди, че не притежава оборудване, с което да я свали.

Песков намекна, че до инцидента се е стигнало в резултат на изстреляни от украинската ПВО ракети, които са прeхванали руската ракета.

Докато Кремъл се оправдава за атаката, изтъквайки безпочвени доводи, спасителната операция в Днипро продължава второ денонощие. "Броят на загиналите в Днипро достигна 35 души. Сред тях са и две деца.  До момента са спасени 39 души, шест от тях – деца. Ранените са 73, тринайсет от тях – деца. Търсят се още 33 души. Разрушени са 72 апартамента, а повредените са 230. Работата на спасителите продължава денонощно. На мястото са поставени четири палатки на украинската служба за извънредни ситуации и две на доброволци. Психолози оказват помощ на пострадалите. 

"Вратата падна върху мен и ме прикри, докато лежах в леглото. Не зная къде са родителите ми" – написа в социалните мрежи спасеното 23-годишно момиче от Днипро по повод руската атака. "Част от кухнята е в стаята. Банята, кухнята, коридорът и килерът ги няма, на тяхно място има пропаст, където се вижда част от вход – чужд вход. Почти непокътната съм, като изключим раната на главата и голите ми издрани крака. Не знам къде са родителите ми. Казват че са ги видели живи, а аз съм убедена, че бяха в кухнята, дето вече я няма. Не исках да ме спасяват, исках да намерят родителите ми." През есента момичето е загубило своя любим на фронта. Сега съдбата на родителите й е неизвестна."

Ето как изглежда ситуацията в жилищният квартал, който "не е обстрелван" от руски ракети: