На днешния 27 януари се навършват 70 години от освобождаването на концлагера Аушвиц. Световни лидери се събират днес в Полша, за да участват в церемонията по отбелязване на годишнината.

Аушвиц в наши дни е един мемориал в името на всички убити там. Запазен е за да може да ни напомня колко жестоки могат да бъдат хората понякога. Да ни напомня, че методите използвани там са неправилни, нехуманни и не бива подобно нещо да се случва отново.

Близо 300 оцелели от Холокоста, повечето от които в деветдесетте години на живота си, ще присъстват на церемонията в бившия концентрационен лагер, където по време на Втората световна война са избити над 1,5 милиона души.

Участие в церемонията са потвърдили трима европейски президенти и трима монарси.   Делегацията на САЩ ще бъде оглавена от финансовия министър, защото президентът Барак Обама е в Саудитска Арабия за среща с новия крал Салман.

Оцелели концлагеристи от Аушвиц посетиха бившия нацистки лагер на смъртта ден преди честванията на годишнината от освобождаването му, за да отдадат почит на свои близки и на милионите избити по време на Холокоста. Някои от тях посещават лагера за първи път от края на Втората световна война.

Аушвиц Биркенау е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г. през последните месеци на войната.

TrafficNews.bg