Египетски деца си направиха лоша шега с „Ислямска държава”. Тийнейджъри се снимаха като палачи и заложници и публикуваха видето в интернет. Кадрите вече бяха свалени от YouTube поради етични съображения. Клипът обаче продължава да се разпространява в социалните мрежи да предизвиква противоречиви коментари.

На кадрите се виждат няколко деца, които държат двама „заложници” с опрени в гърлата дървени мечове. След слово на „лидера” е извършена и екзекуция.

Предполага се, че тийнейджърите са били провокирани от масовото убийство на египетски копти, видео от което беше разпространено от „Ислямска държава”. След него Египет започна въздушни удари по цели на джихадистите в Либия.  Президентът Абдел Фатах ал Сиси призова за обща реакция срещу терористите, за да си „получат заслуженото”.

Журналисти от различни медии публикуваха клипа с египетските деца, коментирайки с отвращение до какво води влиянието на „Ислямска държава”.

От своя страна джихадистите често използват именно деца за своята пропаганда. В едно от последните видеа, разпространено от тях, се вижда как деца тренират в лагер в Ракка – една от опорите на ИД.  

TrafficNews.bg