Хиляди излязоха днес по улиците 42 града на Русия, за да подкрепят Алексей Навални. Властите там обявиха, че демонстрантите са близо 14 000, очевидци цитират двойно по-голямо число. Опозиционерът е в крайно влошено здравословно състояние след обявяването на гладна стачка, а личният му лекар оповести, че може да умре всеки момент.

Това провокира масови протести по света в подкрепа на политическия критик. Впоследствие протестните дейности бяха забранени от Русия. Това не попречи на привържениците му да организират митиги. Повече от 1000 души са задържани в десетки градове на цялата държава, съобщи правозащитната групата за наблюдение ОВД-Инфо. Най-много са били в Санкт Петербург, където прибраха над 350.

Основното искане на протестиращите е на Навални, който е в затвора, да бъде осигурена адекватна медицинска помощ.

Многохилядно шествие се проведе в центъра на Москва. Според полицията в руската столица участниците са били около 6 хиляди. Въпреки опасенията на демонстрантите органите на реда не предприеха никакви действия и протестът премина като цяло мирно.

Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални имаше и в София, където десетки се събраха пред сградата на руското посолство.

Сред исканията бяха критикът на Кремъл да бъде освободен незабавно и да му бъде осигурена лекарска помощ заради информациите за влошаващото му се здравословно състояние.

Забраниха протеста в подкрепа на Алексей Навални в МоскваПривържениците настояват той да бъде прегледан в затвора от посочен от него лекар

Външни лекари не откриха сериозни здравни проблеми при НавалниЛичният лекар на опозиционера твърдеше, че може да умре всеки момент