Започна гласуването в референдума в Турция за поправки в Конституцията. Избирателните секции в 33 от 81 провинции в страната бяха отворени в 7.00 часа, съобщава Нова ТВ.

Страната ще гласува „за” или ”против” предложените от Реджеп Ердоган промени в Конституцията. Ако турците кажат „да”, президентът ще получи нови, широки правомощия. На практика Турция ще стане президентска република. 

Социологическите сондажи сочат паритет на мненията „за” и „против” разширяване на президентските правомощия. Съмненията на критиците на Ердоган са свързани с честността на вота, след като арести на опозиционно настроени турци имаше до последните часове преди допитването.

Стабилност и устойчивост пред външни и вътрешни заплахи - с това основание Ердоган аргументира предлаганите промени в Конституцията.

Решението е в ръцете на 55 милиона турци с право на глас, които ще гласуват в над 160 000 секции.

В страната е в сила забрана за публична агитация, медиите нямат право да съобщават резултати от социологически анкети или да пускат политически рекламни послания, както и да водят на живо разговори с политици или експерти, които може да се оценят като пропаганда. Забранено е провеждането на екзитпол и снимането на попълнени бюлетини.

Гласуването на турските граждани в чужбина, както и излизащите от страната, вече бе проведено.