Заплахата от дефлация продължава да тегне върху еврозоната, където цените се понижават за втори пореден месец, съобщи днес европейската статистическа служба Евростат.

На годишна основа цените във валутния съюз са спаднали с 0.6 процента през януари, след като през декември отстъпиха с 0.2 на сто, според втората оценка на Евростат. Това е най-големият спад на цените от юли 2009 г.

Точно преди година, през януари 2014 г., инфлацията се повиши с 0.8 процента в еврозоната.

Тези данни правят още по-конкретна заплахата от дефлация, която се характеризира със спад на цените в дълъг период, като това предизвиква намаляване на заплатите и на потреблението.

В целия Европейски съюз цените са спаднали с 0.5 процента през януари. През декември инфлацията бе минус 0.1 на сто. През януари 2014 бе отчетена инфлация от 0.9 на сто.

Най-ниска годишна инфлация е отчетена в Гърция (-2.8 процента) и в България (-2.3 на сто). Положителна е била инфлацията в Малта (0.8 процента), Австрия и Румъния ( по 0.5 процента), Швеция (0.4 на сто) и Великобритания (0.3 процента).

Евростат обяснява спада на цените с поевтиняването на енергийните ресурси. През януари е регистриран спад от 9.3 процента, спрямо 6.3 процента през декември.

TrafficNews.bg