Много студенти по медицина в университета Джон Хопкинс разбраха в понеделник, че обучението им скоро ще бъде безплатно. Това става възможно, след като бизнесменът Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк, дари 1 милиард долара, за да покрие таксите за обучение на студенти, чиито родители печелят по-малко от 300 000 долара годишно.

Тези, чиито родители печелят по-малко от 175 000 долара, ще получат и допълнителна помощ за битови разходи.

От това ще се облагодателстват около две трети от настоящите и бъдещите студенти по медицина в Johns Hopkins в Мериленд.

„Докато САЩ се борят да се възстановят от смущаващия спад в очакваната продължителност на живота, страната ни е изправена пред сериозен недостиг на лекари, медицински сестри и специалисти в областта на общественото здравеопазване“, каза Блумбърг.

„И все пак високите разходи за медицинско, сестринско и висше училище твърде често пречат на студентите да се запишат.“

Последните завършили медицинско училище от Johns Hopkins са имали среден дълг по студентски заем над 100 000 долара, казаха от училището.

Дарението на Блумбърг, направен чрез неговата филантропска организация, също така ще увеличи финансовата помощ, налична за студенти в други програми, включително завършили студенти по обществено здраве и медицински сестри, образование, инженерство и други.

Ректорът на университета, Рон Даниелс, каза, че „премахването на финансовите бариери пред индивидуалните възможности подхранва високите постижения, иновациите и откритията, които са в полза на обществото“.

Това не е първият голям принос на Блумбърг към университета, който е и негова алма матер.

През 2018 г. Bloomberg Philanthropies направи дарение от 1,8 милиарда долара за премахване на финансовите бариери за студентите.