Дания одобри присъединяването на страната към общата европейска политика за отбрана. Според данните от референдума голямо мнозинство от датчаните, около  67 на сто, одобряват идеята.

Решението е ключово, защото още през 1993 г. страната получи право на серия от изключения от някои европейски политики, включително в областта на отбраната. След руската инвазия в Украйна обаче парламентарно представените партии се споразумяха за провеждането на референдум по въпроса.

„Дания гласува много убедително. Може би това е най-силният резултат някога по въпроса за Европейския съюз в страната. Това наистина показва къде се намираме след 50 години членство. Много, много, много се радвам за това”, каза премиерът на държавата Мете Фредериксен.

„Убеден съм, че Владимир Путин е много разочарован от този резултат. Мисля, че изпращаме важно послание към нашите съюзници, като заявяваме, че искаме да бъдем заедно. Правихме това досега в НАТО и сега можем да го направим в рамките на Европейския съюз. Но също така мисля, че това е послание към нашите врагове - тези, които ни желаят зло, тези, които искат война в Европа”, каза лидерът на опозицията в Дания Якоб Елеман-Йенсен.