Британският крал Чарлз Трети направи първото си публично изявление, след като му бе поставена диагноза рак. В него той изрази благодарността си за показаната от обществеността подкрепа.

"Бих искал да изразя своите най-сърдечни благодарности за многобройните послания в моя подкрепа и пожелания за бързо възстановяване, които получих в последните дни", се казва в изявлението на монарха, цитирано от БТА.

"Както всички страдащи от ракови заболявания знаят, подобно мило отношение е най-голямото успокоение и насърчение. Наистина е разчувстващо да чуя, че споделянето на моята диагноза е помогнало за нарастването на обществената съпричастност и е осветлило работата на всички организации, подкрепящи онкоболните и техните семейства във Великобритания и по целия свят. Моето доживотно възхищение за неуморните им грижи и отдаденост е още по-голямо сега, когато сам преживявам това", се казва още в изявлението на краля.

Преди седмица от Бъкингамският дворец и лично кралят обявиха диагнозата. От там уточниха само, че става въпрос за форма на рак, но не и на простатата, заради чието уголемяване Чарлз бе опериран по-рано. Именно по време на интервенцията на простатата бе открито раковото му заболяване.