Броят на жертвите от потъването на рибарски плавателен съд с мигранти в Гърция достигна до 32, съобщи АНА-МПА, цитирана от БТА. Инцидентът стана на 47 морски мили югозападно от град Пилос на полуостров Пелопонес в международни води.

В рамките на спасителната операция на гръцката брегова охрана до момента са спасени 104 души, от които 4 са настанени в болница за медицински изследвания. В съобщението се отбелязва, че никой от спасените не е носел спасителна жилетка.

Очаква се всички оцелели да бъдат прехвърлени на пристанището в Каламата, където е организиран приемът им в сътрудничество със службите за гражданска защита.

В района на спасителната операция действат два патрулни кораба, един спасителен кораб на бреговата охрана, една фрегата на гръцките военноморски сили, седем намиращи се наблизо кораба, хеликоптер и безпилотен летателен апарат.

Гръцките власти са били информирани за инцидента от италианските си колеги. Според информация на „Прото тема“ мигрантите първоначално са отказали помощта на гръцката брегова охрана с аргумента, че не искат да бъдат отведени в Гърция.

При друг инцидент късно снощи гръцките власти установиха бедстващ ветроходен плавателен съд край остров Крит. На борда е имало 80 мигранти от Сирия, Ирак и Палестина, сред които жени и деца. Спасените в момента се транспортират до Ираклион.