Британското кралско семейство излезе на първата си коледна разходка без кралицата.  Крал Чарлз III поведе семейството към традиционната църковна служба в Сандрингам. Заедно с него бяха съпругата му Камила, принцът и принцесата на Уелс и трите им деца. 

Стотици посрещнаха семейството, за да им пожелаят щастлива Коледа. 

Британският крал Чарлз Трети постави акцент в коледното си обръщение към нацията върху трудностите за онези, които изпитват проблеми да си плащат сметките и да осигурят храна и топлина на семействата си и отдаде почит на неговата майка, посветила живота си в служба на народа и страната. 

Чарлз Трети бе записал обръщението си в параклиса „Сейнт Дожордж“ в Уиндзър, където е погребана Елизабет Втора. 

Бившата кралица постави началото на телевизионните обръщеиня към нацията през 1957 година и мнозина днес си спомниха, че в последното ѝ слово тя спомена за „предаване на щафетата на новото поколение“. 

В обръщението си кралят засегна неща, които, по неговите думи, са част от убежденията му и вярвнията му – загриженост за хората в неравностойно положение, значението на обществената дейност и подкрепа за мултирелиигозен подход. Във време на сериозни стачки и финансов натиск посланието на краля бе с акцент върху онези, които подкрепят хората в нужда. 

„Особено искам да отдам почит на всички онези прекрасни любезни хора, които толкова щедро дават храни или дарения, или тази най-ценна стока за всички – тяхното време, за да подкрепят най-нуждаещите се“, каза Чарлз Трети. 

По време на словото му имаше кадри как благотворителни организации раздават храна на бездомни и доброволци, помагащи за хранителните банки. Имаше и кадри на кралски особи, но само на „работещи“ такива. Изобщо не бяха споменати принцът и принцесата на Съсекс - Хари и Меган, както и херцогът на Йорк принц Андрю. 

Кралят изтъкна тежката загуба от смъртта на своята майка, като наблегна на нейната вяра в Бога и в хората. От Бъкингамския дворец заявиха, че всички дарения след смъртта на Елизабет Втора са били предоставени на благотворителна организация, помогаща на хора, които не могат да си платят сметките за енергия.