Бразилският президент заяви днес, че не може да даде никакви лични гаранции на руския президент Владимир Путин, че няма да бъде арестуван, ако вземе участие в срещата на върха на Г-20 в Рио де Жанейро в края на следващата година, предаде ДПА.

Дали Путин ще бъде арестуван в Бразилия заради заповедта, издадена от Международния наказателен съд (МНС) за предполагаеми военни престъпления в Украйна, не е в сферата на компетентност на бразилския президент, заяви Луиз Инасио Лула да Силва по време на посещение в Берлин.

"Дали ще бъде арестуван, когато пристигне? Може би, а може би не. Това ще бъде решено от съдебната власт", заяви Лула по време на германско-бразилските правителствени консултации.

Путин почти не е напускал Русия, откакто започна войната срещу Украйна през февруари 2022 г. Той пропусна неотдавнашните срещи на върха, проведени в Южна Африка - за страните от БРИКС, и Индия - за членовете на Г-20. Според руски медии, позоваващи се на неговия съветник Юрий Ушаков, той ще посети Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия тази седмица, предаде БТА.

МНС обвинява Путин, че е отговорен за отвличането и депортирането в Русия на деца и непълнолетни от окупираните от Русия територии в Украйна. Москва нарича тези случаи "евакуации". 

За разлика от Съединените щати и Русия, Бразилия е подписала Римския статут, с който бе създаден МНС в холандския град Хага, и следователно от нея се очаква да изпълни заповедта за арест, посочва ДПА.