Бившият британски премиер Борис Джонсън каза, че дълбоко съжалява за загубата на живот по време на пандемията от COVID-19, и призна, че е направил грешки, но се затрудни да каже конкретно какво е можел да направи по различен начин.

"Дълбоко съжалявам за болката, загубата и страданието на тези жертви и техните семейства", каза Джонсън по време на слушания по разследването за правителствената реакция на пандемията.

Той беше посрещнат от хора, които носеха снимки на починали от инфекцията и плакати, в които обвиняват властите и специално премиера за тяхната смърт.

Джонсън каза, че поема лична отговорност за всички взети решения и разбира обществения гняв, след като разследването чу свидетелства за некомпетентност на правителството, подли номера и женомразство, пише "Ройтерс".

Изслушването беше прекъснато от протестиращи, които бяха предупредени и в някои случаи изгонени от залата.

"Мога ли да кажа, че разбирам чувствата на жертвите и техните семейства и дълбоко съжалявам за болката, загубата и страданието на тези жертви и техните семейства. Имаше ли неща, които можехме да направим по различен начин? Без съмнение. Но бих се затруднил да ги изброя пред вас сега", каза Джонсън, който беше начело на британското правителство през почти цялата пандемия.

Той беше принуден позорно да подаде оставка, след като стана ясно, че той, както и други членове на кабинета и екипа му са нарушавали ограниченията, наложени на британците заради COVID-19. В частност стана известно, че множество партита са били организирани в резиденцията на премиера през 2020 г. и 2021 г., когато повечето хора във Великобритания са били принудени да останат у дома.

Джонсън ще бъде разпитван в продължение на два дни от официалното разследване, което трябва да установи защо Великобритания се оказа с един от най-високите проценти смъртни случаи в света. COVID-19 уби повече от 230 хил. души в Обединеното кралство.

Бившият премиер трябваше да пристигне повече от три часа преди назначеното му изслушване, за да избегне роднините на някои от жертвите, които му търсят сметка за приписвани му думи, че би предпочел да види много умрели, отколкото да трябва да нареди второ затваряне.

Подобни разкрития бяха открити в дневника на бившия главен научен съветник на правителството Патрик Валънс.

Други старши съветници, включително Доминик Къмингс и Еди Листър, твърдят, че Джонсън също е казал "оставете телата да се трупат високо".

Бившият премиер отрича да е правил подобни коментари.

Аамер Ануар, адвокат, представляващ шотландски опечалени семейства на COVID, каза, че Джонсън е ръководил "смъртоносна култура на безнаказаност, некомпетентност" и третиране на хората като "токсичен отпадък", пише "Ройтерс".

Разследването стигна и до някои комични разкрития, сред които това, че премиерът е питал дали духане със сешоар в носа може да предотврати заразяване с COVID-19.