Очаква се Борис Джонсън да говори с лидерите на Европейски съюз тази седмица, тъй като спорът за доставките на ваксини срещу Covid-19 продължава. Те ще проведат виртуална среща в четвъртък, за да обсъдят забраната за износ на ваксини АстраЗенека за Обединеното кралство. Премиерът на Англия обаче има за цел да постави случая в индивидуални телефонни разговори преди това.   

Председателят на Европейската комисия казва, че ЕС може да забрани ваксините, произведени на континента, да бъдат изпращани до Обединеното кралство. Спорът за износа на ваксини и потенциалната забрана идва, след като европейските лидери са изправени пред критики за бавния темп на разпространение на ваксините на континента. 

Съобщава се, че по-малко от 12% от населението на ЕС е получило ваксината, в сравнение с близо 40% във Великобритания. ЕС е срещнал производствени проблеми с ваксините Pfizer-BioNTechModerna и Oxford-AstraZeneca. 

Британско-шведският производител AstraZeneca заяви, че фактът, че договорите за ЕС са подписани по-късно, отколкото с Обединеното кралство, създава проблеми с доставката на ваксината им.