Най-малко 2000 жени и момичета са били отвлечени от ислямистката група "Боко харам" за последните 15 месеца и много от тях са обучавани да се бият, съобщи днес правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

Млади жени и момичета са отвличани, затваряни и в някои случаи изнасилвани, омъжвани насила и принуждавани да участват във въоръжени нападения. Понякога те трябва да нападат собствените си градове и села, се казва в доклад на организацията, базиран на свидетелствата на близо 200 души.

19-годишната Айша е била отвлечена от сватба през септември, заедно със сестра си, младоженката и сестрата на младоженката. Екстремистите ги отвели в лагер в град Гулак. Младоженката и сестра ѝ били принудени да се омъжат за бойци на "Боко харам", а Айша и около 100 жени и момичета били обучавани да се бият. Айша била обучавана да стреля и да използва експлозиви, както и да напада селища. За тримесечния си плен тя е била изнасилвана, понякога групово.

Бойци на "Боко Харам" убили пред очите ѝ около 50 души, включително сестра ѝ.

Екстремистите отвеждали отвлечените жени и момичета директно в лагери, или ги отвеждали в къщи, където ги индоктринирали със своята версия на исляма като подготовка за брак. Мъже и момчета редовно са екзекутирани, ако откажат да се присъединят към групировката.

"Амнести интернешънъл" документира военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от "Боко харам" в Нигерия. Групировката уби над 5500 души в Североизточна Нигерия за последните 15 месеца и нападна най-малко 300 графове и селища.

Бунтовниците нападат военни и полицаи и завземат оръжия и боеприпаси, които след това използват срещу мирни граждани.

Екстремистки групи като "Боко харам" използват все по-често сексуалното насилие като тактика за терор на мирните граждани, подчерта вчера ООН в годишния си доклад, цитиран от Франс прес.

Зайнаб Бангура, специален представител на генералния секретар на ООН по въпросите на сексуалното насилие при въоръжените конфликти, добави "Ислямска държава", милициите "Аш Шабаб" и фронта "Ан Нусра", както и други девет армии и милиции в черния списък на организациите, обвинявани в сексуално насилие.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg