"Харесвани са, дейни са за българската общност. Все още не вярвам, че те може да бъдат шпиони", това заяви позната на българите, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия. 

По думите й Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са добили популярност като активни доброволци в изборите зад граница, както и като основатели на безплатно училище за английски език. 

"Понякога дори плащаха пътните на хората, които ходеха в училището. Даваха таблети, за да подпомогнат обучението на хората. Винаги са работили, за да подпомогнат българската общност", твърди жената, пожелала да остане анонимна. 

Бисер и Катрин били най-активни като председатели на секционни комисии по време на изборите. Ваня Габерова, която беше задържана по-късно, открила салон, който през годините станал популярен както за българи, така и за чужденци. Имала много клиенти, предаде БНТ.

За Иван Стоянов се знае най-малко. Познати го описват като тих и спокоен, тренирал много във фитнес залата. Ясно е, че е работил с Бисер Джамбазов. 

"С Иван караха линейка, която се изпраща само при спешни случаи на нужда от кръв. Пренася кръв от една болница до друга", разказа тя. 

Във вторник петимата задържани, Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов, бяха оставени в ареста.