Бившият шеф на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс направи изявление, което предизвика много коментари. Според него Украйна може да започне офанзива, за да прекъсне връзките между Русия и Крим.

Според него това може да стане, ако въоръжените сили на Украйна получат превъзходство над въоръжените сили на Руската федерация. Думите на генерала са цитирани от американското издание The Washington Post.

Той отбеляза, че ако украинските сили успеят „да надиграят още веднъж Русия“ в битката за формиране на силите, тогава украинските въоръжени сили ще могат да възобновят контранастъплението след няколко месеца в опит да окупират други територии.

„В един идеален свят е възможно да се прекъсне основната връзка, която Русия е установила с Крим“, каза Петреъс.

Как точно Въоръжените сили на Украйна ще успеят да обърнат хода - той не уточни.

Припомняме, че преди това американската конгресменка от Републиканската партия Марджъри Тейлър Грийн отбеляза, че нахлуването на Украйна в Крим с подкрепата на Съединените щати е „пълна лудост“. Според нея американските "войноподпалвачи" призовават за такъв изход, но ситуацията е извън контрол.

Междувременно, украинският президент Володимир Зеленски по-рано каза, че ще върне изгубените територии и Крим.

Пенсионираният генерал от армията на САЩ Бен Ходжис на свой ред отбеляза, че Украйна е в състояние да превземе Крим с ракети ATACMS и според неговите прогнози това може да стане още през август.

Превод: GlasNews