Бивш президент на Иран Мохамад Хатами заяви, че управляващите трябва да се вслушат в исканията на протестиращите преди да е станало твърде късно. 

79-годишният Хатами каза, че красивият лозунг - „жена, живот, свобода“ показва, че иранското общество се движи към по-добро бъдеще.

Той също така критикува арестите на студенти при репресиите на силите за сигурност.

Коментарите идват в изявление по повод Деня на студента в сряда.

Студентите бяха в челните редици на безредиците, които започнаха в средата на септември след смъртта в ареста на Махса Амини, 22-годишна жена, която беше задържана от полицията за морал за предполагаемо носене на хиджаб или забрадка "неправилно".

Протестите, ръководени от жени, се разпространиха в повече от 150 града и 140 университета във всичките 31 провинции на страната и се смятат за едно от най-сериозните предизвикателства пред Ислямската република след революцията от 1979 г.

Ръководството на Иран, включително президент Ебрахим Раиси, ги представи като "бунтове", подстрекавани от външните врагове на страната, и нареди на силите за сигурност да "се справят решително" с тях.

Досега най-малко 473 протестиращи са били убити и 18 215 са били задържани, включително 586 студенти, според информационната агенция на активистите за правата на човека (HRANA). Той също така съобщи за смъртта на 61 служители на сигурността.