Руснак, уволнен от редовете на ЧВК "Вагнер", записа видеообръщение към руския президент Владимир Путин. В призива руснакът се оплаква, че Русия не му плаща пенсията. Той нарече Путин "плешив" и заплаши, че „вагнеровците” ще покажат силата си. Бившият съветник на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко публикува видеообръщението в канала Telegram, пише GlasNews.

Във видеото, публикувано от Геращенко, руснак с голи гърди стои на фона на бели завеси и е покрит до кръста с черно знаме на ЧВК Вагнер. Той казва на Путин, че е отишъл на война от затвора, за да „защити вашата страна, вашата родина, тези, които са гласували за вас“.

Междувременно сега тази страна „не му е предоставила нищо“. Посочва, че е бил ранен във войната с украинците, загубил е едното си око, а другото е оперирано. В същото време сънародниците не „раздават пенсии и не наемат хора“. Той иска "истинските мъже от ЧВК Вагнер" да бъдат третирани така, както "вагнеровците се отнасяха с вас".

Руснакът увери, че той и други наемници са „защитавали“ Красноярския край и цяла Русия от тези, които „отидоха срещу нея“. Сега е ред на Путин: той трябва да се справи с медицината и силите за сигурност. „Вагнеристите“ са уверени, че „са се изкупили“. Ако шефът на Кремъл не изпълни искането, тогава ЧВК Вагнер ще покаже силата си.

„Ще докажем на всеки, дори и на теб, плешив, че имаме уважение и респект, Вагнер“, казва руснакът на Путин.

Припомняме, собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин нае няколко десетки хиляди затворници от руски колонии да се бият във войната в Украйна. В същото време той увери, че те ще бъдат освободени, ако се борят шест месеца и оцелеят. Междувременно британското разузнаване изчислява, че 40 хиляди затворници не са доживели до демобилизацията.

През юни 2023 г. Пригожин предприе бунт срещу Кремъл: той превзе командния щаб в южната част на Руската федерация и се придвижи към Москва с няколко хиляди наемници. След това той беше убеден да спре да се съпротивлява. Два месеца по-късно обаче Пригожин и други командири на Вагнер загинаха в самолетна катастрофа. Междувременно наемниците бяха освободени или добавени към частите на руските въоръжени сили или руската гвардия.