Белгийската полиция арестува 25 заподозрени при обиски, насочени срещу международна група, за която се твърди, че е трафикирала китайски секс работници, съобщиха от прокуратурата.

По време на акцията на две дузини адреси в няколко белгийски града са открити повече от 20 предполагаеми жертви на трафик, всички от Китай, заявиха те.

Успоредно с белгийските обиски полицейската агенция Европол координира испанските обиски в Барселона и Аликанте, при които един заподозрян беше арестуван и задържан за екстрадиция в Белгия.

"Това е една от най-големите интервенции през последните години в средите на трафика на хора", заяви пред АФП говорителят на белгийската федерална прокуратура Ерик Ван Дуйс.

Повечето от задържаните са от китайски произход, а трима от тях имат белгийско гражданство.

Според прокурорите групата е набирала жени в Китай и ги е премествала в Европа, където те са били "сексуално експлоатирани, най-вече в частна проституция", чрез специализирани уебсайтове.

Твърди се, че организацията е използвала онлайн наеми на хотели и ваканционни жилища за тази дейност и е задържала за себе си парите, получени от жените.

Много от жените, за които се твърди, че са били използвани от бандата, не са имали валидни европейски документи за пребиваване, "което е увеличило зависимостта им" от организацията.

Те "често са били премествани в Европа", а приходите на организацията са били превеждани в чужбина по "законен и незаконен" начин.

Обиските в Белгия бяха извършени на 26 адреса в Брюксел, Антверпен, Шарлероа, Льовен, Лувен и Ньофшато.