Ожесточени сражения между руската и украинската армия в няколко точки по фронтовата линия. Киев съобщава за значителен успех в източния град Авдеевка, както и за успешно отблъсната руска атака с дронове срещу 12 града.

Близо две години след началото на войната в Украйна, Русия продължава да не публикува информация за броя на загиналите си войници. Според независимо проучване обаче те са два пъти повече, отколкото миналата година.

40 000 загинали войници - толкова са жертвите от руска страна, според проучване на BBC и независимия уебсайт Mediazona.

За последно Москва публикува данни за загубите си през септември 2022г.

Изчислява се, че тази година, когато започна украинското контранастъпление, убитите руски войници са два пъти повече от предходната. Променен е и профилът на средностатистическия руски войник - ако в начало на войната той е бил около 21-годишен професионален военнослужещ, то сега е 34-годишен затворник, освободен за да се сражава.

От догодина повиквателните за армията вече ще се връчват онлайн, а наборниците няма да имат право да напускат Русия преди да се явявт на служба. Преди седмица руският президент Путин заяви, че към момента няма нужда от нова мобилизация.

Украинският президент Зеленски нареди да бъдат мобилизирани допълнително между 450 и 500 хиляди души. Военният министър отправи призив към украинците в чужбина, да се върнат и да се сражават.

"Нямаме достатъчно хора в армията и това е видно на фронта. Да си мобилизиран не означава, че непременно ще те изпратят да се сражаваш. Означава да бъдеш обучен и да придобиеш представа как функционира армията. Повечето хора се страхуват, защото не са информирани и мислят, че ако станат част от армията, веднага ще бъдат убити", казва Олександър, военнослужещ.

"Хората започнаха да губят мотивация. Ако бъдат принудени да се бият, това няма да се отрази добре на резултата, който армията ще постига", смята Рафаел, скултор.

След като по-рано днес беше съобщено, че военният министър Рустем Умеров обмисля мобилизация и на украинците зад граница, а самият той коментира, че се обсъжда какво да бъде предприето срещу тези, които откажат да се явят на служба, следобяд говорител на министерството заяви, че към момента подобна мярка не е на дневен ред, пише БНТ.