Малките деца не се страхуват от точните науки, те са отворени към света, но след това, с израстването им и "навлизането" в социалните мрежи, нишката се къса и пренасищането с информация ги откъсва от физиката, математиката, химията. Това коментира за БТА гл.ас. д-р Янко Николов от Института по астрономия при Българската академия на науките и Варненската обсерватория "Николай Коперник". Той бе сред лекторите на първото издание на Фестивала на науката в крайморския град, чийто организатор е фондация "Красива наука". Българската телеграфна агенция е медиен партньор на тридневния форум, който даде възможност на варненци да се докоснат до света на науката по разбираем и достъпен начин. Д-р Николов бе лекторът, който представи пред младата публика тангото на звездите, както и зоопарка на различните видове галактики.

Астрономията привлича вниманието на децата, но с времето те се пренасочват, което е напълно нормален процес, допълни ученият. По думите му преподавателите в школите са напълно наясно, че много малко от младежите, които обучават, ще станат астрономи. По-важното е, че тези, които посещават извънкласните занимания, получават знания, които променят и разширяват светогледа им, посочи Николов.

За учения сериозен проблем е, че нашата държава не влага достатъчно усилия и ресурс в образованието. Ножицата на знанията е много широко отворена, факт е, че има деца, които печелят международни олимпиади, но има и такива, които не разбират какво четат, аргументира се Николов. Той подчерта, че трябва да се работи упорито за сближаването на двете групи, но като се доближават изоставащите към тези със знанията, а не обратното.

България има много добри учени, които са на световно ниво и то въпреки малкото финансиране и ниското заплащане, допълни астрономът. Според него, ако искаме да бъдем общество на знанието и да се развиваме, трябва да инвестираме в наука. "Срам ме е, когато чуя от политиците, че няма пари за наука. България е дала писменост на толкова много народи, а сега, за да инвестираме в наука няма и процент от бюджета", посочи астрономът.

На въпрос дали различните науки вече не страдат от "конкуренцията" на технологиите и роботиката, които най-много привличат младите хора, Николов посочи, че в това отношение би трябвало да се търси по-скоро сътрудничество. Науките се допълват и хубавото е, че точно младите ще могат да съчетават знанията и да творят нови неща, да правят открития, каза астрономът.