Предизборният щаб на Джо Байдън и високопоставени представители на неговата Демократическа партия обещаха да удвоят усилията си за спечелване на повече избиратели на фона на усилията на президента на САЩ да разреши конфликтите в Близкия изток, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Агенцията отбелязва, че това става след като на първичните избори в щата Мичиган вчера бе регистриран по-масов от очакваното вот с "не подкрепям никого", символизиращ протест срещу подкрепата на Байдън за Израел.

Около 13,2 процента от избирателите демократи в щата Мичиган пуснаха бюлетина, като отбелязаха на нея "не подкрепям никого" на първичните избори след продължилия седмици наред натиск от страна на политическите активисти, показа рано тази сутрин преброяването на социологическата агенция "Едисън рисърч".

При преброени около 85 процента от всички гласове вотът с "не подкрепям никого" вече е над 100 000 гласа, което е много повече над очакваното.

Щабът на Байдън ще продължи "да се бори в този щат, както за неподкрепящите никого избиратели, така и за целия електорат на щата Мичиган", каза високопоставен служител на предизборната му кампания, докато подадените гласове още се преброяват. "Президентът ще продължи да работи за мира в Близкия изток", добави той.

Твърдата подкрепа на Байдън за Израел по време на петмесечната му война с палестинското ислямистко движение "Хамас", която унищожи ивицата Газа, предизвика възмущение и добре организиран отпор сред демократите с прогресивистки разбирания и американците от арабски произход, съсредоточени в щата Мичиган.

През 2020 г. Байдън спечели Мичиган с по-малко от 3 процента разлика, а някои допитвания показват, че вероятният кандидат на републиканците Доналд Тръмп този път ще има преднина в евентуален пряк двубой с него.