Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще разпореди още тази вечер или в близките два дни доставяне на още оръжие за Украйна на стойност поне 100 милиона долара, твърди агенция Ройтерс.

В доставката ще бъдат включени боеприпаси за тежка артилерия. Пентагонът вече е доставил 184 хиляди снаряда. Общата стойност на оръжията и мунициите, доставени от САЩ за Украйна от 24 февруари досега, възлиза на 3 милиарда и 400 милиона долара. Искане на президента за допълнителни 20 милиарда долара за военна помощ за Киев чака вече седмица одобрението на Конгреса, пише "24 часа".

По-рано днес германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт съобщи, че до няколко седмици Бундесверът ще изпрати в Украйна седем 155-милиметрови самоходни гаубици като междувременно украински военнослужещи ще се обучават в Германия, за да могат да използват това оръжие.

Западът ускорява доставките за украинската армия в разгара на битката за Донбас. Също днес властите в град Северодонецк признаха, че административният център на Луганска област е почти обкръжен от руски и сепаратистки войски.